Vinexperten.se LAGRING AV VINER Linje
Lagra vinet

Att lagra vin kostar naturligtvis pengar. Tyvärr! Enligt all erfarenhet så skall vin lagras med flaskan liggande, svalt, mörkt med relativt hög luftfuktighet, vibrationsfritt och i en jämn temperatur. Temperaturen bör ligga runt 10-12 grader C i snitt runt året. Däremot kan temperaturen variera under året efter årstiderna. Denna miljö är svårt att finna i dagens moderna lägenheter. De som har eget hus har ofta betydligt bättre möjligheter. Men det går faktiskt att lagra vin även i lägenheten. Leta fram något hörn där du har lägsta temperaturen. Ju svalare desto bättre. Under trappan, mot yttervägg. Gärna norrsida. Vin utvecklas, dvs mognar fortare vid högre temperatur. Är temperaturen för hög går utvecklingen snabbare, och vinet hinner aldrig riktigt nå den kvalité och nivå som det skulle gjort i rätt miljö. Men det når definitivt en högre nivå som ofta räcker för de flesta. Du behöver ju inte köpa 1.000 kronorsviner ifall du är rädd att de inte klarar sig. Idag finns på marknaden speciella vinkylskåp. Och visst kan detta vara ett alternativ. Men de kostar ca 6.000-8.000 Kr. För dessa pengar kan du köpa många goda viner. Man kan tänka sig andra alternativ. Det finns företag som kan lagra ditt vin, väl inlåsta och i rätt miljö. Dessa finns i första hand i storstaden Stockholm. Eller du kan finna någon bekant som har utrymme över, där du kan lagra lite vin. Tänk efter. Med lite kreativa idéer, så kanske du finner någon lösning.
Vilka viner passar att lagras ?

Det vin som klarar lagring, måste innehålla någon form av "konserveringsmedel".

Röda viner

Enkelt uttryckt går fylliga och tanninrika (sträva) viner bra att lagra. Tanninerna kommer från skalet i druvan och från ekfaten då nya ekfat används.

Vita viner

Förutsättningen för vita viner är hög syra eller sötma.
Vinlagring
Starkviner

Denna kategori klarar lagring mycket bra, då de är uppspritade och därmed innehåller en mängd sprit. Hit hör Portvin, Madeira, Sherry och Montilla. När är vinet färdigt att konsumeras? Svaret på frågan är att, det vet ingen. Du kan tycka att detta verkar egendomligt. Nog bör en vinkännare kunna avgöra detta. Och visst går det att göra en ungefärlig uppskattning, när flaskan skall korkas upp. Men svaret på frågan är individuellt. Jag tycker om mina viner på ett visst sätt, medan du kanske föredrar dina viner på ett annat sätt. Du måste prova dig fram. Därför bör du köpa en låda vin, med dina favoriter. Genom att sedan prova en flaska då och då, så söker du dig fram till den mognadsgrad du tycker bäst om och sedan kanske konsumerar merparten. Varje vin har en s k mognadskurva.

Mognadskurvan

Alla viner har sin individuella utvecklingskurva. Naturligtvis är många röda liksom vita viner avsedda att drickas unga. Däremot kan sägas att samtliga viner får en chock när de blir buteljerade, den s k buteljchocken. Allmänt kan sägas att viner kan må dåligt av en transport. Undvik därför att köpa hem helgvinet på fredag. Efter några år går ofta ett vin (med lagringskapacitet) in i sin s k tunnel, dvs det blir slutet och gömmer sig. Först när den kommer ur tunneln kommer det att visa upp sin egentliga potential.

Årgångstabeller

Det finns s k årgångstabeller över olika vindistrikt och länder. Skalan är varierande. Hög siffra innebär ett mycket bra vinår. När det gäller dessa årgångstabeller och årens betygskala, så tycker jag att man måste betrakta dessa mycket generellt. Nivån varierar oerhört mellan olika producenter under samma år och region. Är producenten duktig, så gör han även bra vin under sämre vinår. Vinåret beror främst på vädret som yttre faktor. I Amerika används ofta den 100-gradiga skalan. Inom skalan används i praktiken bara intervallet 50-100. Den kände vinskribenten Robert Parker är skalans förespråkare. I praktiken kan man säga att allt mellan 85 till 100 är mycket bra. I Sverige används ofta den 20-skalan. Jag har även använt den i det vinprotokoll som finns i appendix. Andra använder en 10-skala. Symboliken kan t ex vara antal vinflaskor. För vanliga konsumenter är denna fullt tillräcklig. Dess enkelhet gör den mest populär i svensk press.

Aldrig enstaka flaskor!

Slutligen kan sägas att köp aldrig enstaka flaskor för vinlagring! Oftast hamnar man då i situationen att man inte vet när man skall våga sig på att öppna dyrgripen! Köp minst treflaskor helst sex. Då blir det intressant att kunna följa vinets utveckling. Grundregel är följande: Få sorter av kvalitetsviner men många flaskor av varje sort!

© Sundén Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2017-04-16 08:23