Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Verdejo

Klassisk grön druva som ger eleganta viner i Rueda i Castilla-Léon i Spanien. Ger kvalitetsviner med fin frukt, arom och bra syra.

Verdelho

Grön druva som ingår till minst 6o procent i de berömda Verdelho-vinerna från Madeira. Den mest odlade druvan på Madeira, men förekommer även i Australien.

Verdicchio

Grön druva som är känd för Verdicchio-vinerna från Marche i Italien. Ger rätt neutrala viner med hög syra. Används även till mousserande vin, Spumante.

Vermentino

Grön druva som är lokalt dominerande på Korsika, men som även odlas på Sardinien. Påminner om vita Rhône-viner med en kraftig, mogen druvarom.

Vernaccia di San Gimignano

Grön druva som odlats i Toscana i Italien sedan antiken.Ger antingen lätta, neutrala viner för snabb konsumtion eller tunga halmgula viner med hög syra och bra lagringspotential. Används mest till torra viner.

Viognier

Grön druva från norra Rhone som ger gyllene viner med aromatisk och blommig doft av violer, aprikos, persikor och ibland mysk. Dricks unga och smaken är måttligt syrarik med mjukt fyllig konsistens som orsakas av den höga alkoholhalten, ca 14 procent . Ger några av Frankrikes dyraste vita viner i Condrieu och Château Grillet i norra Rhône.
Mattips: Kräver kraftiga fiskrätter. Svensk insjöfisk som gädda, braxen, abborre

Viura

Grön druva som tillsammans med Malvasia ger vit Rioja. Kallas även Macabeo eller Maccabeu. Ger fruktiga och aromatiska viner med bra lagringspotential.

Mattips: Brukar gå fint rill rökt fisk ibland t.o.m. rökt ål. Även till kryddstarka spanska maträtter.© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53