Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Tannat

Blå druva som odlas i Sud-Ouest iFrankrike. Ger de mörka, sträva vinerna i Madiran, bl. a Château Montus. Odrickbart kärva som unga, behöver åratal för att öppna sig. Tannat har blivit något av en modedruva bland vinkännare. Populär i Argentina.

Tempranillo

Den viktigaste blå druvan tillsammans med Garnacha (Grenache) vid tillverkning av Rioja-viner. Numera ofta som ensamdruva utan fatlagring. Förekommer under en mängd olika namn i Spanien.

Mattips: De fatlagrade riojavinerna är fortvarande oerhört populära i Sverige. Inte undra på då de ofta gifter sig perfekt med lite gammaldags svensk husmanskost som den trad. "Svenska söndagssteken" med gräddiga såser och vinbärsgele. De kraftigare, högklassiska och ofta inte så länge lagrade vinerna från Ribera del Duoro kräver lite mer smakrika kötträtter.


Teroldego


Blå druva som odlas lokalt i Trentino i norra Italien. Påminner om Gamay och ger lätta, men mörka, fruktiga viner för snabb konsumtion.


Tinta Barroca

Blå portvinsdruva som oftast används för att mjuka upp vinerna. Vanlig som starkvinsdruva i Sydafrika.Tinta Cão


Blå portvinsdruva av hög kvalitet som nästan utrotats på grund av sin låga avkastning, men som börjar återhämta sig i Douro-dalen i norra Portugal. Ger finstämda, komplexa viner med stor arom.Tinta del País

Se Tempranillo.

Tinta Negra Mole

Den största blå druvan på Madeira som länge utgjort basen för Madeiras vintyper, där namnen (Sercial, Bual etc) egentligen avsåg druvsorter. Druva av medelgod kvalitet som gradvis ersätts med de "rätta" druvsorterna.Tinta Roriz

Se Tempranillo.

Tokai Friuliano

Den mest odlade gröna druvan i Friuli i norra Italien. Trots namnet så härstammar druvan ej från någon ungersk druva. Ger viner med en charmig doft, men som är tämligen neutrala.

Tokay d Alsace

Se Pinot Gris.

Tokay Pinot Gris

Se Pinot gris

Touriga Francesa

En viktig blå portvinsdruva som hjälper till att balansera fram en aromatisk doft. Populär även som rosévinsdruva i Portugal.

Touriga Nacional

Portvinsdruva som odlas i Portugal och Australien. Ger mycket mörka, sträva viner med en vild läder- och mullbärsdoftande arom.

Mattips: I söta portviner utsökt till "svåra desserter" som glass, chokladrätter. Annars perfekt till lagrade starka ost som Stilton, Västerbotten mfl.


Traminer

Se Gewürztraminer.

Trebbiano

Grön högavkastande druva som ger karaktärslöst vin världen över. En av världens största druvsorter. Vinerna är neutrala, lätta med hög syra. Kallas Ugni Blanc i Frankrike samt St-Emilion i Cognac där den destilleras och utgör basen för konjak

Trousseau

Se Bastardo.


© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53