Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Sagratino

Spännande kvalitetsdruva som bl. a ingår i de berömda Montefalco-vinerna i Umbrien

Sangiovese

Blå druva (Jupiters blod) som är mest odlad i Toscana (Chianti). Liksom Pinot Noir är den lättklonad. Ger koncentrerade viner med djup färg. Doften kan vara varmt kryddig och smaken kan ha inslag av lakrits och körsbär med bittra körsbärskärnor i eftersmaken. Sämre kloner kan ge grova och vattniga viner. En speciell klon av denna druvsort är Brunello, som ger upphov till ett av Italiens mest berömda viner Brunello di Montalcino. Ett mycket kraftigt mörkrött vin med doft av kryddor och mogna körsbär.

Mattips: Toscanas pecorinoostar, böngrytor med kött, vitlök och tomater. Pastarätter, grillad aubergine med olivolja, skink-parmesanost fyllda tomater…. Ja, listan kan göras lång. Variationer på Chiantivinerna är stor.Sauvignon Blanc

Grön druva med kraftig arom och påtaglig syra. Ger friska och eleganta viner med doft av fläder, krusbär, svarta vinbär och vått gräs. Kallas även Blanc Fumé i övre Loire (eller Fumé Blanc i USA) på grund av att den i vissa områden (t.ex Pouilly Fumé i Loire) kan få viss rökighet i doften. I distriktet Sancerre i Loire-dalen produceras mycket delikata viner av denna druva. I Bordeaux blandas den ofta med Sémillon. Druvan har blivit mycket populär efter att vinmakaren Robert Mondavi på 1970-talet kom på idén att jäsa och lagra Sauvignon Blanc i nya ekfat och druvan odlas nu över hela världen. I Australien är dock Fumé Blanc en beteckning för unga viner med hög syra och tydlig ekkaraktär som inte behöver innehålla ett uns Sauvignon Blanc.

Mattips: Klassisk val är en getost till detta vin. Men även olika skaldjursrätter matchar denna druva. Fatlagrade sauvignon blanc kan passa till kycklingfilé.


Sauvignon Gris

Sällsynt druvsort som odlas i liten utsträckning lokalt i Bordeaux, men som ger delikata fylliga vita viner med tilltalande doft av äpple, passionsfrukt och fläder

Savagnin

Släkting till Gewürztraminer som odlas i Jura söder om Alsace. Känt för det exotiska Vin Jaune, som är ett sherry-liknande vin som kan lagras mycket länge. Ger aromatiska viner som ofta blandas med Chardonnay i de vanliga vinerna från Côtes du Jura. Kallas även för Naturé.

Scheurebe

Grön druva som är en ny korsning mellan Sylvaner och Riesling.Ger utmärkta Auslese-viner med hög syra och en fruktig doft.

Schwartzriesling

Se Pinot Meunier.

Sémillon

Grön druva som lätt angrips av Botrytis; huvuddruva i Sauternes. Doftar som mjukgörande salva (lanolin) och kan ge upphov till klumpigt feta viner med relativ låg syrahalt, men i dess bästa stunder kan även de torra vinerna utveckla en enastående rikedom och mognad. Sémillon blandas med fördel med Sauvignon Blanc eftersom de kompletterar varandra mycket bra. De ädelröteviner som druvan även kan producera hör dock till de bästa och dyraste i världen. Vinerna brukar då få en underbart fyllig doft och smak av melon och honung. Odlas, förutom i Sauternes i Frankrike, även på Nya Zealand, Washington State i USA, Chile, Argentina samt Australien.

Mattips: Söta Sémillion är utsökta till smultrondesserter och gåslever.


Sercial

Grön druva som ger torr Madeira sin karaktär.Kan utveckla elegant parfymerade viner vid lagring. Den druva som upskattas mest på Madeira.

Shiraz

Se Syrah.

Silvaner

Se Sylvaner.

Spätburgunder

Se Pinot Noir

St. Laurent

Blå druva som ursprungligen kom från Alsace, men som idag i stort sett bara finns i Österrike. Ger djupa, sammetslena viner som ofta barrique-lagras. Blir mer och mer populär.

Steen

Se Chenin Blanc.

St-Emilion

Se Trebbiano.

Sylvaner eller Silvaner.

Grön druva som odlas mest av alla druvor i Alsace beroende på att den ger hög avkastning även i svalare klimat och ej är känslig för röta. Odlas även i Franken i Tyskland där den är känd för de torra Stein-vinerna. Ger okomplicerade, friska, lätt fruktigt saftiga viner. Medelhög syra, men mindre kropp än Riesling. Man har ett flertal gånger försökt korsa Riesling och Sylvaner för att få en tålig och högavkastande druva med Riesling-druvans finess. Många av dessa nya druvsorter, t ex Müller-Thurgau, har haft väldigt stor framgång även om de inte nått upp till samma kvalitet som Riesling-druvan.

Mattips: Med sin milda smak ofta mycket bra till rätter med sparris.


Syrah

Blå druva som dominerar i norra Rhone. Kraftiga viner med höga halter av syra, garvsyra och färgämnen. Vinerna är svårdruckna som unga med doft av peppar, bränt gummi och mörka bär. Kräver lång lagring för att mogna, men uppnår då verklig klass och storhet.
Odlas även med stor framgång i Australien, under beteckningen Shiraz, där de ger mer fruktiga viner.

Mattips: Passar till rustika köttgrytor, men är utmärkt till svensk husmanskost typ Kåldolmar med lingon och potatis. Ofta bra till grytor med rotfrukter.


Szürkebarát

Se Pinot Gris.


© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53