Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Palomino

Grön druva som är känd som den främsta Sherry-druvan. Ger i Jerez ganska låga socker och syra-nivåer, men druvorna plockas tidigt och ger en elegant lätthet i bra Fino Sherry

Parellada

Kataloniens finaste gröna druva som ger de bästa mousserande vinerna i Spanien. Blandas ofta med Xarel-lo och Maccabeu (Viura).

Pedro Ximénez

Grön druva som även kallas PX. Mest känd som en av sherry-druvorna, men odlas i hela södra Spanien.Dominerar helt i bl.a Montilla-Moriles området. Ger neutrala bordsviner med hög alkoholhalt.Periquita

Blå druva som är vanlig i södra Portugal; berömd i bl. a. Setúbal. Ger fylliga, sträva viner som mognar med en tilltagande mjukhet.

Perlan

Se Chasselas.

Petit Verdot

Blå högklassig druva från Bordeaux som används för att öka kvaliteten och göra vinet mer komplext och långlivat. Har fina syror och tanniner och ger kryddiga och sträva viner.

Petite Sirah

Blå druva som odlas i varma delar av Kalifornien och som ger medelgoda, mörka och sträva viner med kraft och lagringspotential. Är ej släkt med franska Syrah vilket man kan tro av namnet, utan den är troligen släkt med den lågt klassade franska druvan Durif.

Picpoul Noir

Stavas även Piquepol. Gammal blå druvsort som dominerat i Languedoc och Provence. Är en av de 13 tillåtna druvorna i Châteauneuf-du-Pape, men håller sakta på att försvinna. Finns även som "Gris" och som grön druva.Pineau de la Loire

Se Chenin Blanc

Pinot Bianco

Se Pinot Blanc

Pinot Blanc

Grön druva med en liten, men ren, bouquet. Lite syra, men kompenserar detta med en behaglig mjukhet och livlighet. Troligen muterad från Pinot Gris, men har större avkastning, lägre sockerhalt och mindre arom. Används till mousserande viner i både Alsace och Bourgogne. Kallas Weissburgunder i Tyskland och Pinot Bianco i Italien. Man har länge haft svårigheter att skilja den från Chardonnay och i Australien är Pinot Blanc helt enkelt en synonym för Chardonnay.

Mattips: Bortglömd matdruva! Utsökt till rätter med fänkål. Kummelfilé med olivoljefräst fänkål kryddad med saffran.och en Weissburgunder från Österrike eller Tyskland.


Pinot Grigio delle Venezie

Kallas ibland bara för Pinot Grigio i Italien
Se Pinot Gris.

Pinot Gris

Druva som tidigare kallades Tokay Pinot Gris eller Tokay d’Alsace. Ger robusta, smakrika, fylliga och mjuka viner med mindre syra än Riesling. Känns feta i strukturen och kan ha en rökigt kryddig överton som påminner om Gewürztraminer. "Gris" betyder grå och druvorna kan variera från ljusa till mörka och kan ge både röda och vita viner, även om de oftast används till vitt vin. Mest förknippad med Alsace, men den förekommer även i Ungern där den kallas Szürkebarát (gråbroder), i Tyskland där den kallas Ruländer, i norra Italien där den kallas Pinot Grigio delle Venezie samt i Rumänien, Österrike och Tjeckoslovakien.
Mattips: Underskattad matdruva som är det perfekta valet till inkokt lax. Men även till rätter på ljust kött. Pärlhöna, timjankryddad med persiljesås..

Pinot Meunier

En släkting till Pinot Noir, som mest är känd för att vara en av de tre Champagne-druvorna. Står oftast för fruktsmaken i Champagne. Förekommer i Tyskland under namnen Schwarzriesling och Müllerrebe.Pinot Noir

Blå druva som klonar lätt. Känt som den stora Bourgogne-druvan, men odlas i Frankrike även i Loire, Alsace och Jura. En av de tre Champagne-druvorna. Druvan odlas dock i större delen av vinvärlden. Kallas för Spätburgunder i Tyskland och Nagyburgundi i Ungern. Kan ge storartade sammetsmjuka viner, ljusa viner med lite garvsyra. Karaktären skiftar beroende på jordmån. Kisel ger lätta viner, ler tunga och alkoholrika medan kalkjordar befrämjar bouqueten. Kan vara en sagolik upplevelse men lika ofta en stor besvikelse!
Mattips: Vilt, typ rådjur, hjort gärna med svamptillbehör. Fågel typ fasan,duva, ripa och råka är en delikatess till en mogen bourgogne. Anklever med rätt kryddning kan vara en upplevelse. Rödvinskokt pärlhöna ( från min hönsgård) med selleripuré och broccoli mm.

Pinotage

Inhemsk sydafrikansk druva som är en korsning mellan Pinot Noir och Hermitage (Cinsaut). Vinerna får en maskulin karaktär med hård beskärning och rätt vinifiering. Har högt anseende i Sydafrika och är en enorm exportsuccé.
Vinerna är utmärkta till struts, vilt och kraftiga kötträtter

Piquepol

Se Picpoul Noir.

Pontac

Spännande blå kvalitetsdruva som kom till Sydafrika på 1700-talet och som troligen är släkt md Petit Verdot. Vinerna är mörka och sträva med massor av kraft.

Primitivo

En italiensk sort som odlas i Apulien. Den ger rustika mustiga viner som ibland kan vara mycket njutbara i de högre prisklasserna, men ibland även var tämligen enkla. Vissa viner av denna druva innehåller en del druvsötma.
Anses vara nära släkt med Kaliforniens Zinfandel

PX

Se Pedro Ximénez.


© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53