Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nagyburgundi

Se Pinot Noir.

Naturé

Se Savagnin.

Nebbiolo

Blå druva som används i Piemonte (Barolo, Barbaresco och Gattinara). Ger viner med djupt röd färg och en doft som för tankarna till mogna körsbär, plommon och violer och med tilltagande ålder till tryffel, champinjoner, tjära och förmultnade löv. Smaken är ofta komplex, extraktrik med påtaglig strävhet och viss bitterhet. Nebbiolo viner med lång fatlagring förlorar gärna i frukt vad de vinner i garvsyra.

Mattips: Kraftiga köttgrytor med svamp. Svamp i alla former, speciellt Karl Johan svamp, men naturligtvis tryffel.
Kött med lite vit tryffel i såsen och en mogen Barolo

Négrette

Mycket kraftig blå druva som konkurrerar med Tannat i Sud-Ouest, men som är mer blommig och inställsam än Tannat. Dominerar i Côtes du Frontonnais.


© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53