Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Macabeo/Maccabeu

Katalanska namnet på Viura.

Malbec

Blå druva som även kallas Cot och som odlas i Bordeaux, Sud-Ouest samt Argentina. Ger mycket mörka och sträva viner. Användes till det legendariska Cahors "svarta vin".
Mattips: Kraftiga kötträtter och lagrade ostar.

Malvasia

Grön druva som odlas i bl.a. Toscana och som ger arom, extrakt och kropp åt vinerna.

Malvoisie

Grön druva som är en av världens äldsta druvsorter. Ger det sötaste och mest långlivade Madeira-vinet sitt namn. Förekommer i hela världen. Har höga extraktnivåer som ger en stor arom.

Mandilaria

Antik blå druva som framförallt odlas på Kreta i Grekland där de ger söta dessertviner med djup färg och fin bouquet.

Marsanne

Grön druva som används tillsammans med Roussanne i de vita Hermitage viner i Rhone. Ger kraftiga fylliga viner med förhållandevis låg syrahalt. Unga viner har mycket äpple och päron i doften och en ganska enkel fruktig smak.

Marzemino

En gammal berömd blå druva från området kring Trentino i norra Italien. Ger mörka, plommonsmakande viner med fin fruktighet

Mavrodaphne

Mycket gammal blå druva som främst ger de berömda dessertvinerna "Mavrodaphne av Patras" på Peloponnessos i Grekland. Vinerna får en angenäm, men annorlunda doft och smak efter att ha fatlagrats utomhus.

Mazuelo

Se Carignan.

Melon de Bourgogne

Se Muscadet.

Mencía

En mycket tilltalande blå druva med raffinerad smak. Odlas främst i Galicien i nordvästra Spanien.

Merlot

Blå druva som mognar snabbt och som ej kräver lång lagring. Ger mjuka, yppiga, fruktiga och lättdruckna viner. Huvuddruva i Bordeaux. Används ofta tillsammans med Cab. Sauvignon. Kan ibland ge storartade viner som i Chateau Petrus. Utmärkt i norra Italien.

Mattips: Mycket användbar druvsort. Dess fruktighet passar ofta lite fetare mat som anka och gås (om man inte föredrar en Riesling till dessa). Italienska Merlot går ofta bra till kalkon.


Monastrell

Spaniens näst största blå druvsort efter Grenache. Mycket tålig druva som mest används till rosé och claretes, men som kan ge lagringsdugliga viner.Mondeuse

Blå druva som ger aromatiska viner med hög syra som kan lagras länge. Odlas i italienska alperna och kallas även Refosco

Montepulciano

En gammal blå druvsort som är mycket populär i Abruzzerna i Italien där den ger de populära Montepulciano d Abruzzo-vinerna som är lagom fylliga och tanninrika. Vinerna påminner om Sangiovese när de är som bäst. Druvsorten har dock inte något med Vino Nobile di Montepulciano att göra, dock lär druvsorten komma från samma ställe.
Mattips: Dessa mjuka viner går fint ihop med kalops eller andra mer neutrala köttgrytor.

Moscatel de Málaga

Se Muscat d Alexandrie

Moscatel de Setúbal

Se Muscat d Alexandrie.

Moscato Bianco

Se Muscat ā Petit Grains.

Mourvčdre

Blå kvalitetsdruva som används i Provence med omgivningar samt i Châteauneuf-du-Pape. Ger mycket struktur till blandningar. Ger sträva, björnbärsdoftande viner med bra lagringskapacitet.

Muscadelle

Grön druva med tydlig doft av Muskat och som används för att ge extra krydda åt Sauternes.Muscadet

Grön druva från västra Loire som även kallas Melon de Bourgogne. Ger torra och lätta viner som kan få ganska låg syrahalt om druvorna blir alltför mogna. Ibland får dessa viner vila på jästresterna, sur lie, vilket ger en brödaktig karaktär.

Muscat

Grön druvfamilj med över 200 sorter, däribland Muscat ā Petits Grains, Muscat d Alexandrie och Muskat-Ottonel. En av de äldsta kända druvfamiljerna.Muscat ā Petits Grains

Grön druva som ger viner med en myskig, blommig doft som kan vara överväldigande.
Ger söta fortifierade, dvs uppspritade, viner Vins Doux Naturels längs franska medelhavskusten där den kallas Muscat de Frontignan. Kallas Moscato Bianco i Italien och används där i de söta, blomdoftande, mousserande vinerna från Asti i Piemonte. Främsta släktingen i Muscat-familjen.Muscat Blanc

Se Muscat ā Petits Grains.

Muscat d Alexandrie

Muskat-druva av lägre kvalitet och med mindre arom än Muscat ā Petits Grains och som kräver varmare klimat, men som då kan ge hög avkastning och höga sockerhalter. Kallas Moscatel de Málaga i Spanien och Moscatel de Setúbal i Portugal.Muscat de Frontignan

Lokalt namn för Muscat ā Petits Grain längs Medelhavskusten.

Muskat-Ottonel

Härstammar från Loire och är korsad med Chasselas. Muscat-lik karaktär, men något nindre parfymerad. Ger torra apéritif-viner i Alsace där den numera är större än Muscat ā Petits Grains, medan den vid Neusiedlersee i Österrike använder den till söta dessertviner. Odlas även i Ungern.

Mattips: Söta muscatviner är en av de få viner som passar till chokladpraliner! Men även olika bärdesserter.


Müllerrebe

Se Pinot Meunier.

Müller-Thurgau

Grön druva som troligen är en korsning mellan Riesling och Sylvaner. Ger lätt aromatiska viner. Tysklands mest odlade druva, men är även vanlig på Nya Zealand.


Š Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53