Macabeo/Maccabeu
Katalanska namnet på Viura.
|
Malbec
Blå druva som även kallas Cot och som odlas i Bordeaux, Sud-Ouest samt Argentina. Ger mycket mörka och sträva viner. Användes till det legendariska Cahors "svarta vin".
Mattips: Kraftiga kötträtter och lagrade ostar.
|
Malvasia
Grön druva som odlas i bl.a. Toscana och som ger arom, extrakt och kropp åt vinerna.
|
Malvoisie
Grön druva som är en av världens äldsta druvsorter. Ger det sötaste och mest långlivade Madeira-vinet sitt namn. Förekommer i hela världen. Har höga extraktnivåer som ger en stor arom.
|
Mandilaria
Antik blå druva som framförallt odlas på Kreta i Grekland där de ger söta dessertviner med djup färg och fin bouquet.
|
Marsanne
Grön druva som används tillsammans med Roussanne i de vita Hermitage viner i Rhone. Ger kraftiga fylliga viner med förhållandevis låg syrahalt. Unga viner har mycket äpple och päron i doften och en ganska enkel fruktig smak.
|
Marzemino
En gammal berömd blå druva från området kring Trentino i norra Italien. Ger mörka, plommonsmakande viner med fin fruktighet
|
Mavrodaphne
Mycket gammal blå druva som främst ger de berömda dessertvinerna "Mavrodaphne av Patras" på Peloponnessos i Grekland. Vinerna får en angenäm, men annorlunda doft och smak efter att ha fatlagrats utomhus.
|
Mazuelo
Se Carignan.
|
Melon de Bourgogne
Se Muscadet.
|
Mencía
En mycket tilltalande blå druva med raffinerad smak. Odlas främst i Galicien i nordvästra Spanien.
|
Merlot
Blå druva som mognar snabbt och som ej kräver lång lagring. Ger mjuka, yppiga, fruktiga och lättdruckna viner. Huvuddruva i Bordeaux. Används ofta tillsammans med Cab. Sauvignon. Kan ibland ge storartade viner som i Chateau Petrus. Utmärkt i norra Italien.
Mattips: Mycket användbar druvsort. Dess fruktighet passar ofta lite fetare mat som anka och gås (om man inte föredrar en Riesling till dessa). Italienska Merlot går ofta bra till kalkon.
|
Monastrell
Spaniens näst största blå druvsort efter Grenache. Mycket tålig druva som mest används till rosé och claretes, men som kan ge lagringsdugliga viner.
|
Mondeuse
Blå druva som ger aromatiska viner med hög syra som kan lagras länge. Odlas i italienska alperna och kallas även Refosco
|
Montepulciano
En gammal blå druvsort som är mycket populär i Abruzzerna i Italien där den ger de populära Montepulciano d Abruzzo-vinerna som är lagom fylliga och tanninrika. Vinerna påminner om Sangiovese när de är som bäst. Druvsorten har dock inte något med Vino Nobile di Montepulciano att göra, dock lär druvsorten komma från samma ställe.
Mattips: Dessa mjuka viner går fint ihop med kalops eller andra mer neutrala köttgrytor.
|
Moscatel de Málaga
Se Muscat d Alexandrie
|
Moscatel de Setúbal
Se Muscat d Alexandrie.
|
Moscato Bianco
Se Muscat ā Petit Grains.
|
Mourvčdre
Blå kvalitetsdruva som används i Provence med omgivningar samt i Châteauneuf-du-Pape. Ger mycket struktur till blandningar. Ger sträva, björnbärsdoftande viner med bra lagringskapacitet.
|
Muscadelle
Grön druva med tydlig doft av Muskat och som används för att ge extra krydda åt Sauternes.
|
Muscadet
Grön druva från västra Loire som även kallas Melon de Bourgogne. Ger torra och lätta viner som kan få ganska låg syrahalt om druvorna blir alltför mogna. Ibland får dessa viner vila på jästresterna, sur lie, vilket ger en brödaktig karaktär.
|
Muscat
Grön druvfamilj med över 200 sorter, däribland Muscat ā Petits Grains, Muscat d Alexandrie och Muskat-Ottonel. En av de äldsta kända druvfamiljerna.
|
Muscat ā Petits Grains
Grön druva som ger viner med en myskig, blommig doft som kan vara överväldigande.
Ger söta fortifierade, dvs uppspritade, viner Vins Doux Naturels längs franska medelhavskusten där den kallas Muscat de Frontignan. Kallas Moscato Bianco i Italien och används där i de söta, blomdoftande, mousserande vinerna från Asti i Piemonte. Främsta släktingen i Muscat-familjen.
|
Muscat Blanc
Se Muscat ā Petits Grains.
|
Muscat d Alexandrie
Muskat-druva av lägre kvalitet och med mindre arom än Muscat ā Petits Grains och som kräver varmare klimat, men som då kan ge hög avkastning och höga sockerhalter. Kallas Moscatel de Málaga i Spanien och Moscatel de Setúbal i Portugal.
|
Muscat de Frontignan
Lokalt namn för Muscat ā Petits Grain längs Medelhavskusten.
|
Muskat-Ottonel
Härstammar från Loire och är korsad med Chasselas. Muscat-lik karaktär, men något nindre parfymerad. Ger torra apéritif-viner i Alsace där den numera är större än Muscat ā Petits Grains, medan den vid Neusiedlersee i Österrike använder den till söta dessertviner. Odlas även i Ungern.
Mattips: Söta muscatviner är en av de få viner som passar till chokladpraliner! Men även olika bärdesserter.
|
Müllerrebe
Se Pinot Meunier.
|
Müller-Thurgau
Grön druva som troligen är en korsning mellan Riesling och Sylvaner. Ger lätt aromatiska viner. Tysklands mest odlade druva, men är även vanlig på Nya Zealand.
|