Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Gaglioppo

Viktig druva i södra Italien, främst i Kalabrien där de ger de berömda Ciró-vinerna. Ger viner med hög alkoholhalt och stor fyllighet

Gamay

Blå druva som ger fruktiga lätta viner som ska drickas unga. Karakteristisk doft av päron, banan och etylacetat pga framställningsmetoden maceration carbonique.

Gamza

Se Kadarka.

Garnacha Tinta

Spanskt namn på Grenache.

Gewürztraminer

Grön druva som förknippas med Alsace. Ger tunga, alkoholrika viner vars relativt låga syrahalt balanseras av den extremt kryddiga smaken. Doften är oerhört parfymerad med inslag av kryddor och mysk. Kallades länge för enbart Traminer.Odlas sparsamt i Baden och Rheinpfalz i Tyskland samt i italienska sydtyrolen. På grund av värmen och den naturligt låga syrahalten blir vinerna från Kalifornien och Australien något "klumpiga", medan de nordligare staterna Oregon och Washington i USA samt Nya Zealand har ett klimat som passar druvan bättre. I Jura som ligger söder om Alsace finns en släkting till druvan som kallas Savagnin eller Naturé.

Mattips: Torra viner från Alsace är utsökta till currykryddade rätter. Även kumminkryddad ost, mörk surdegsbröd och surkål är en smakupplevelse. Passar ofta till asiatiska rätter.


Graciano

Blå spansk kvalitetsdruva som tidigare varit utrotningshotad p.g.a låg avkastning och att den lätt angrips av mögel. Ger viner med komplex parfymerad och blommig doft med inslag av liljekonvalj, röda bär, frukt, viol, mint och lagerblad. Smak av svarta vinbär, viol, mörka bär, blåbär, kärnor, örter och peppar. Graciano-druvan ger viner med lite färg och som oxiderar lätt, men är mycket lagringsdugliga.

Grechetto

Grön druva som hör hemma i Mellanitalien. Ger smakrika viner som kan ha ett tydligt inslag av nötter i smaken.

Greco

Gammal grön druva som importerades till Italien från Grekland under antiken och som än idag anses vara den finaste druvan för torra vita viner i Syditalien. Ger lagringsdugliga viner.

Grenache

Blå druva som används i bland annat i södra Rhone och Spanien. Karaktäriseras av en bärig, körsbärsliknande och lite pepprig doft som med tiden blir kryddigt örtdoftande med inslag av torkade russin. Smaken är till en början pepprig med smak av örter och körsbär och ibland med en lite jordig karaktär. Mogna viner blir komplexa, mjuka, fruktiga, peppriga med inslag av dadlar, russin och moreller. Oxiderar snabbt och antar en relativt ljus färg vilket gör att man ofta blandar Grenache med ett flertal andra druvsorter. I Spanien ofta med Tempranillo och Syrah. Kallas Garnacha Tinta i Spanien.

Grignolino

Blå druva från Piemonte, som ger lätta, charmiga viner för snabb konsumtion.

Grüner Veltliner

Grön druva som dominerar vinproduktionen i Österrike där den har sitt ursprung, men som förekommer på många håll i Östeuropa. Ger mycket charmiga och friska viner med en stor kryddighet. En utsökt men bortglömd druva.

Mattips: Ett av de bästa vita matvinerna! Men tyvärr inte ofta använd i Sverige. Är bättre till kött än till fisk. Med sin friska kryddiga syra ett perfekt val till en buffé eller till kallskuret kött med olika grönsaker. Utsökt på ostbrickan till färskostar och kittostar.


Gutedel

Se Chasselas.


© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53