Bacchus
Korsning mellan Sylvaner/Riesling och Müller-Thurgau. Ger fruktiga och extraktrika viner.
|
Barbera
Den största blå druvan i Italien. Ger fruktiga viner med mycket hög syra och mindre strävhet än Nebbiolo. Odlas i Piemonte i Italien samt i Kalifornien där den främst ger stora mängder bordsvin. På senare tid ofta mycket bra i Italien.
Mattips: Fläskkött! Den höga syran matchar ofta fläskkött i alla former.
|
Bastardo
Blå druva som utgör basen i moderna portviner. Mognar tidigt och har höga sockerhalter. Odlas mycket även i Dão i Porugal och i franska Jura där den kallas Trousseau.
|
Blanc Fumé
Se Sauvignon Blanc
|
Blauer Portugieser
Tålig blå druva som ger hög avkastning. Ger ljusa, lite söta rödviner med relativt neutral doft och smak. Största blå druvan i Österrike. Ganska allmän i Tyskland och Östeuropa
|
Blaufränkisch
Blå druva som felaktigt antagits vara identisk med Gamay, men inget släktskap kan påvisas. Ger lätta rödviner med hygglig färg och strävhet. Odlas i Österrike, men även i Ungern där den kallas Kekfrankos. Ger sällan lagringsdugliga viner. I Burgenland i Österrike görs dock mycket kraftiga Blaufränkisch.
|
Bonarda
Blå druva från Emilia-Romagna i norra Italien, som ger fruktiga, kraftigt blåröda viner men viss charm och mjukhet. Kombineras ofta med Barbera som ger nödvändig syra till vinet. Kan vid lite skördeurtag ge högklassiska viner
|
Bourboulenc
Gammal grön druvsort som fortfarande förekommer i franska Midi. Ger tunna och neutrala viner. Är en av de tretton druvor som är tillåtna Châteauneuf-du-Pape.
|
Braquet /Brachetto
Blå druva som odlas i trakten runt Nice samt i Italien under namnet Brachetto. Ger fruktiga viner med lätta aromer.
|
Bual
Grön druva som ger Bual-vinerna, vilka hör till Madeiras främsta viner.Ökar i popularitet och används även både till starkvin och vanligt vin.
|