Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bacchus

Korsning mellan Sylvaner/Riesling och Müller-Thurgau. Ger fruktiga och extraktrika viner.

Barbera

Den största blå druvan i Italien. Ger fruktiga viner med mycket hög syra och mindre strävhet än Nebbiolo. Odlas i Piemonte i Italien samt i Kalifornien där den främst ger stora mängder bordsvin. På senare tid ofta mycket bra i Italien.

Mattips: Fläskkött! Den höga syran matchar ofta fläskkött i alla former.

Bastardo

Blå druva som utgör basen i moderna portviner. Mognar tidigt och har höga sockerhalter. Odlas mycket även i Dão i Porugal och i franska Jura där den kallas Trousseau.

Blanc Fumé

Se Sauvignon Blanc

Blauer Portugieser

Tålig blå druva som ger hög avkastning. Ger ljusa, lite söta rödviner med relativt neutral doft och smak. Största blå druvan i Österrike. Ganska allmän i Tyskland och Östeuropa

Blaufränkisch

Blå druva som felaktigt antagits vara identisk med Gamay, men inget släktskap kan påvisas. Ger lätta rödviner med hygglig färg och strävhet. Odlas i Österrike, men även i Ungern där den kallas Kekfrankos. Ger sällan lagringsdugliga viner. I Burgenland i Österrike görs dock mycket kraftiga Blaufränkisch.



Bonarda

Blå druva från Emilia-Romagna i norra Italien, som ger fruktiga, kraftigt blåröda viner men viss charm och mjukhet. Kombineras ofta med Barbera som ger nödvändig syra till vinet. Kan vid lite skördeurtag ge högklassiska viner

Bourboulenc

Gammal grön druvsort som fortfarande förekommer i franska Midi. Ger tunna och neutrala viner. Är en av de tretton druvor som är tillåtna Châteauneuf-du-Pape.

Braquet /Brachetto

Blå druva som odlas i trakten runt Nice samt i Italien under namnet Brachetto. Ger fruktiga viner med lätta aromer.



Bual

Grön druva som ger Bual-vinerna, vilka hör till Madeiras främsta viner.Ökar i popularitet och används även både till starkvin och vanligt vin.



© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53