Facebook   Instagram  

Vinexperten.se BENGT´S HÄLSOBRÖD

Linje
Ingredienser:

Bengt´s Hälsobröd
Ett härlig bröd bakat på dinkelmjöl. Dinkelvete är den uråldriga vetesorten som funnits sedan stenåldern. Den är mycket proteinrik och har ett naturlig högt innehåll av mineraler som tex. järn. Den har inte odlats på länge i Sverige eftersom avkastningen är så låg. Nu har ett antal odlare börjat odla detta mycket nyttiga och goda sädesslag.Tyvärr så är det ett dyrt mjöl eftersom framställningsmetoden är komplicerad. Mjölet finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.
Gör så här:

1:dagen
3 dl vatten
5 dl fullkornsdinkelmjöl
10 gr jäst
Blanda först kallt vatten och jäst, tillsätt sedan mjölet och rör om. Låt degen vila övertäckt till nästa dag 8-12 timmar
2:dagen

5 dl vatten 37 grader varmt
17-18 dl siktat dinkelmjöl
2-3 tsk salt
40 gr jäst
2 msk olivolja
Rör ut jästen i vattnet. Blanda allt i en matberedare med gårdagens degblandning. Arbeta kraftigt men ej för länge. (går även att göra för hand i en bunke.) Låt jäsa i 30 min
Forma brödet till 2 runda bröd. Låt dem jäsa på en plåt i 30 minuter.
Grädda i 175 graders ugn i 50-60 minuter.
Smaka och njut.
Brödet går utmärkt att frysa!


« Tillbaka

Välj annan kategori recept »

© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53