Facebook   Instagram  

Vinexperten.se BRUNNSVILLANS LAX

Linje
Ingredienser:

1 norsk fjordlax 2-4kg
2-4 liter vatten
2-3 gula lökar
eller purjolökar
3-5 kryddnejlikor
5-7 morötter.
20-30 vitpepparkorn
Timjan 3-4 kvistar färsk eller 3msk torkad
Fransk dragon 2 kvistar färsk eller 2 msk torkad
Dill 1dl färsk fin hackad
2 msk salt per liter vatten
1dl vitt torrt vin per liter vatten
(kan ytbytas mot 0,5 msk ättika per liter vatten)
Skarpsås
1 hårdkokt äggula
1 rå ägggula
1 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk citronsaft
3 msk finhackad dill
2-3 msk fiskspad
1-3 msk majonäs
(Eventuellt 0.5-1dl gräddfil)
2dl vispgrädde eller mellangrädde
Gör så här:

Rensa, fjälla laxen som skall vara norsk fjordlax!
Koka upp alla ingredienserna i en avlång fiskgryta.
Använd helst färska kryddor
Lägg ned fisken i det kokande vattnet.
Låt den sjuda i vattnet som knappt skall täcka fisken.
Koktider: 20 min för 2 kg lax
35 min för 3 kg lax
50 min för 4 kg lax
Koktider ungefärliga!
Ryggbenet skall nästan släppa från fiskköttet.
Kokningsprocessen fortsätter vid avsvalningen.
Låt den ej bli överkokt!
Låt den kallna i spadet i minst 8 timmar (kylskåp)
Tag upp den och tag bort skinnet.
Garnerna med citroner, sallad, tomater och gurka.
Mosa den kalla kokta äggulan i en skål och blanda ned den råa äggulan.
Tillsätt citronsaft, fiskspad, salt, peppar och dill.
Vispa grädden och blanda den med ovanstående.
Smaka av med gräddfil och majonäs

Serveras med skarpsås, kokt potatis och färska grönsaker.
Serveras med ett torrt rieslingvin fråm Mosel
Eller torrt rieslingvin från Alsace
Eller ett annat kryddigt vitt vin som ej är fatlagrat



« Tillbaka

Välj annan kategori recept »

© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53