|
|
|
MARINERAD LAMMSTEK | | | |
|
|
Ingredienser:
1 lammstek (med ben, ca 2 ½ kg)
MARINAD:
1/2 flaska rödvin (375 ml)
1 dl olja
5 vitlöksklyftor (krossade, 4-5 st)
1 tsk svartpeppar (grovmalen)
3-4 kvistar färsk rosmarin eller 2 msk torkad
2 msk honung
2 tsk salt
SÅS:
4 dl sky (ca, ev lite vatten)
3 msk vitt vin (2-3 msk)
1 dl örter (hackade, t ex timjan, oregano,rosmarin)
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk maizenaredning (för mörka såser)
|
Gör så här:
Putsa lammsteken och lägg den i en dubbel plastpåse. Blanda samman ingredienserna till marinaden, förutom saltet och häll den över steken. Tillslut påsen och lägg steken i kylskåpet i 4-6 tim.
Ta upp steken och lägg den i en långpanna. Stick i en köttermometer, se till att spetsen kommer i den köttigaste delen. Salta. Sätt steken i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 2 tim eller tills köttermometern visar 70°C. Ös steken med marinaden efter ungefär halva tillagningstiden.
Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie ca 15 min.
Sila skyn och låt den koka upp i en kastrull. Tillsätt rödvin, hackade örter, salt och peppar . Sila såsen och red med maizenaredning.
Skär steken i tunna skivor och servera den med sås, potatisgratäng eller potatis. Haricot vertes smakar bra till.
Vinförslag: Ett strävt rödvin gärna från Bordeaux och helst på druvan Cabernet Sauvignon eller Cabernet franc
|
|
|
|
© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
|
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53
|
|
|