|
|
|
MOUSSAKA | | | |
|
|
Ingredienser:
4 hg köttfärs
2 dlvitt vin
1 brk. hela tomater
2-3 auberginer
2 medelstora lökar
persilja
salt,peppar
1/2 tsk. timjan
1/2 tsk. rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 dl riven ost (Västerbotten)
3/4 liter vit sås (bechamelsås)
|
Gör så här:
Börja med att hacka löken. Fräs den i kastrull. Bryn ej, den ska vara genomskinlig. Bryn och finfördela köttfärsen. Slå på det vita vinet, tomaterna som är skurna i bitar och persiljan som är finhackad. Tillsätt salt och peppar, timjan, rosmarin och pressa i vitlöken. Låt det hela koka på svag värme under lock i 45-60 min. Resultatet ska vara en röra, inte en sås. Är den för tunn så låt den koka utan lock, så att vätskan kondenseras.
Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor (dom behöver inte skalas) Bryn skivorna bruna i olivolja. Sätt ugnen på 200°, så den är varm när du behöver den. Gör en vit sås ( 50 gr. margarin, 1 dl mjöl 3/4 l mjölk, salt, peppar) Smält margarinet i en gryta, fräs ner mjölet och rör om så att det ej klumpar sig, tillsätt mjölken under kraftig omrörning. Smaka av med salt,peppar. OBS! Såsen får inte bli för tunn. Smörj en ugnsfast form, varva brynta auberginer, köttfärsröra, vit sås och den rivna osten i lager. Avsluta med auberginer, vit sås och ost. Sätt in formen i 200° och låt den stå ca. 30 min. eller till den fått fin färg.
Serveras med ett kryddigt rött vin gärna från Grekland
|
|
|
|
© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
|
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53
|
|
|