Facebook   Instagram  

Vinexperten.se FRANSK LÖKTARTE

Linje
Ingredienser:

Pajdeg.
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 gr smör
1 dl iskallt vatten
Fyllning.
3 stora gula lökar
2 msk olivolja
2 dl grönsaksbuljong
1 tsk salt
1-2 krm nymalen svartpeppar
1 krm nyriven muskotnöt
3 ägg från frigående höns
1,5 – 2dl matlagningsgrädde
1 dl riven lagrad prästost
2 msk persilja
Gör så här:

Degen görs bäst i en matberedare. Hacka smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt salt och vatten. Kavla ut degen tunt och lägg den i en smord form som ställs i kylskåp i 1 timma. Under tiden skärs löken i tunna skivor som fräses i olivoljan. Späd med buljongen och låt det hela koka på svag värme tills det mesta av vätskan kokat in. Smaka av med salt, peppar och muskot. Var försiktig med muskot som lätt kan bli för mycket av. Vispa samman ägg med grädde och tillsätt osten + lite persilja. Fyll den svala pajdegen med lök blandningen och häll över äggblandningen. Grädda i 200 grader i ca. 40 min.
Servera med rökt kalkon, parmaskinka eller rökt skinka och en grönsallad.
Dryckesförslag: Ett torrt vittvin från Alsace. Tex Gewurztraminer.


« Tillbaka

Välj annan kategori recept »

© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53