Facebook   Instagram  

Vinexperten.se MIN BÄSTA RISOTTO

Linje
Ingredienser:

3 dl avorioris
50 gr soltorkade tomater.
1-2 hg tärnad hårt stekt svamp(karl –johan, champinjoner, etc)
1 stor gul lök
2-3 klyftor vitlök
3-4 msk extra virgin olivolja från Umbrien eller Toscana
7-9 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
svartpeppar, salt
10-30 gr smör
50 gr parmesan ost
Gör så här:

Tag fram en stor järngryta!
Strimla de soltorkade tomaterna. Hacka lök och vitlök. Fräs allt detta lite i olivoljan. Tillsätt riset och låt det fräsa med en liten stund. Rör om hela tiden. Tillsätt buljongen och vinet undan för undan rör om hela tiden allteftersom riset sväller. Låt det hela koka långsamt. När riset känns färdigkokt smakar du av med salt och peppar. På slutet rör du ned smöret och den nyrivna parmesan osten. Till sist tilsätter du svampen som du tidigare har stekt i lite olja.
Servera med fin hyvlad vit tryffel (om du är miljonär)
Vid vanlig förmögenhet: Droppa över lite tryffelolja.
Passar till ett antal kötträtter, salami och parmaskinka.
Gärna en ruccolasallad till.
Vinval: Här behövs ett kraftigt strävt rött italienskt vin. Barolo, Barbaresco, Nebbiolo d´Alba, Brunello eller Chianti Calssico. Eller ett strävt spansk vin från Riebera del Duero. Bland franska viner är de från Rhonedalen att föredra.

Glöm midjemåttet och njut!


« Tillbaka

Välj annan kategori recept »

© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53