|
|
|
MIN KYCKLINGGRYTA | | | |
|
|
Ingredienser:
1 ekologisk uppfödd tuppkyckling 1,5-2,5kg
Orpington, Brahma eller Faverolleras.
alternativt: Gårdskyckling
smör+rapsolja
2tsk salt
2 tsk svartpeppar malen
8-12 kryddnejlikor
6-8 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
apelsinsaft från 2-3 st apelsiner
3-4 msk tomatpure
2 dl vitt vin(kan uteslutas)
några kvistar persilja
Till såsen:
1 dl grädde
mjöl+ vatten
|
Gör så här:
Stycka kycklingen i delar: Skär av benen, vingar och dela kycklingen i två halvor genom att klyva bröstbenet(tufft jobb). Bryn kycklingen i en stekpannan i smör och rapsolja. Lägg över bitarna i en kastrull. Krydda först alla bitar med salt och peppar. Häll på vatten och buljong tärning och koka upp. Tillsätt tomatpure, apelsin,nejlikor, ev vin och persilja. OBS! Vätskan skall inte täcka tuppkyckling helt, utan tuppen skall bräseras. Låt grytan småputtra i 1-2 timmar beroende på tuppens vilja att bli mör. Smaka av köttet efter 1 timma.
Sila av några dl av spadet och gör en traditionell sås som reds med mjöl och lite grädde.
Krydda ev. mer. Servera rätten med potatis eller ris och gröna haricot vertes bönor.
Om du önskar vin som måltidsdryck så passar ett fatlagrat Chardonnayvin.
|
|
|
|
© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
|
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53
|
|
|