|
|
|
SKÅLLAT JULBRÖD | | | |
|
|
Ingredienser:
Degen till det här brödet skållas. Det vill säga att man slår hett vatten över
mjölet och låter det stå tills dan därpå. Resultatet blir det ovanligt saftigt och
hållbart bröd. Av den här degen får man två stora limpor. Brödet går utmärkt att frysa.
l:a dagen
l liter grovt rågmjöl
6-7 dl kokande vatten
2:a dagen
1,5 paket ( 75gr) jäst
1 dl ljummet vatten att röra ut jästen i
2 tsk salt
degen från första dagen
ca l dl honung
1/2burk outspädd apelsinjuice
l tsk stött fänkål + l tsk stött anis (eller 2 tsk av endera)
ca 7 dl vetemjöl gärna specialvetemjöl
|
Gör så här:
Gör så här:
1. Häll kokande vatten över rågmjölet, täck bunken och låt det stå till nästa dag.
2. Ljumma honung, lite vatten och apelsinjuicen i en kastrull
3. Smula ner jästen i en bunke, slå över den ljumma blandningen, salt, kryddor, 4 det skållade rågmjölet från dan innan och allra sist vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och låt den sen jäsa i l 1/2 timme.
4. Knåda degen kraftigt med mjölade händer. Dela degen i två delar. Forma till avlånga limpor, lägg dem i smorda raka bakformar. Jäs i en timme.
5. Grädda i 200 grader i 15 min och sänk till 175 graders ugns värme 60-70 minuter,
6. Låt bröden kallna under bakdukar eller inlindade i en kökshandduk. Men skär inte bröden förrän tidigast dagen därpå.. Vill ni frysa bröden, så låt den ligga framme och mogna innan de läggs i frysen.
Dryckesförslag: Ett gott julöl
|
|
|
|
© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
|
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53
|
|
|