Vinexperten.se OLIVOLJA
Linje
DE FRÄMSTA FÖRDELARNA MED OLIVOLJA

Olivoljan ger fart åt gamla gubbar..
Bengt Sundén Veteranmästare på 2000m hinder 2012
  löpare_2.jpg


De främsta fördelarna med olivolja
Den höga andelen enkelomättat fett, det ”nyttiga fettet”.
Den stora mängden tokoferoler (bland annat vitamin E) och polyfenoler som förhindrar våra cellers oxidation och minskar förekomsten av fria radikaler.
Hög andel av squalen och steroler som motverkar uppkomst av cancer och som hjälper levern att transportera bort kolestrolet och förhindrar inflammationer.
Förhindrar åderförkalkning, höjer halten av det goda kolestrolet HDL och sänker det dåliga kolestrolet LDL.
Minskar risken för blodpropp genom förbättrad koaguleringsmekanism.
Minskar risken för grovtarmscancer, bröstcancer och prostatacancer.
Underlättar matsmältning och tarmarnas arbete. Motverkar förstoppning och mildrar magsyran.
Försenar åldrandet, bland annat huden och skelettets åldrande sam förlänger sexuell aktivitet.
Minskar risken för allvarlig fetma, förbättrar blodglukosvärdena.
Hjälper skelettet att ta åt sig kalk och mineraler framför allt under tillväxtsstadiet och under ålderdomen.
Underlättar för nedbrytning och inaktivering av farliga ämnen i levern.
Minskar risken för hudskador vid ultravioletta strålning
Olivolja är en naturprodukt som använts tusentals år.
Syditalien och Kreta tar 90 procent av sin fettkonsumtion från olivolja och har i dessa regioner har världens lägsta nivåer av dödlighet i hjärt och kärlsjukdomar.
Gör som jag....använd olivolja och Du springer ifrån sjukdomarna.
Linje

FAKTA OM OLIVOLJA

Att lära sig om olivolja påminner mycket om hur man lär sig om vin.
Precis som det finns enkla bordsviner och exklusiva kvalitetsviner, så finns det enklare blandade olivoljor såväl som prestigefyllda olivoljor, tillverkade av handplockade oliver från en enda gård, s.k. gårdsproducerad olivolja (single estate).
  olivträd_3.jpg


Linje

Italiens nyttigaste olivolja?

Italiens nyttigaste olivolja!!
och godaste.....
DENOCCIOLATO
Detta är en olja som utvinns ur oliver utan olivoljekärnor i pressningen. En olja som erhållits på detta sätt har dubbla (och i de flesta fall tredubbla) mängden antioxidanter än en olja som erhållits genom "vanliga" sätt med olivolja med kärnor.
En eller flera matskedar av denna olja varje dag och Du har följande hälsoaspekter:
Förhindrar åderförkalkning höjer det goda kolestrolet HDL opch sänker det onda kolestrolet LDL. Minskar risken för blodpropp genom att sänka blodtrycket. Minskar risken för grovtarmscancer, prostacancer och bröstcancer. Underlättar matsmältningen mm.mm.
Olivolja ingår som den viktigaste den i den nyttiga ”Medelhavskosten”
Och så förhöjer den smaken på de flesta maträtter, sallader, grönsaker etc.
Den innehåller också en låg nivå av peroxider vilket innebär att det fortfarande är fräschare längre ge det en längre livslängd hållbarhet.
Vad mera är, det var rankad i topp 40 på årets Ercole Olivario olivoljatävling. Den har en genomsnittlig aciditet (syra) under 0,3 och genomsnittlig peroxid nivå under 8,4
Många s.k. extravirginoljor har syrahalter, peroxid nivåer som är betydligt högre
som tyvärr ger dem kort hållbarhet och en brännande eftersmak i munnen + att de inte är speciellt nyttiga.
  Denocciolato.JPG


IMPORTÖR: Sundén Wine (ensam importör i Sverige)
Pris och leverans: Kontakta Sundén Wine via bengt.sunden@vinexperten.se eller tel.
070 6648031 alt. 0532-44129
LITE OM PRODUCENTEN.
Oljan kommer ifrån Basilicata i Syditalien occh görs på olivsorten Ogliarola som är känd för att ge högklassiska välsmakande oljor.
Skörden sker extremt varsamt och i flera omgångar för att få exakt rätt mognadsnivå på oliven. Allt handskördas i små korgar så att oliverna ej krossas. Malning och pressning sker vid låg temperatur med den traditionella metod med stenkvarnar..Men utan kärnor!
HUR ANVÄNDS DENNA OLJA?
Till dressing, på en brödskiva, till stekning vid låg eller medelvärme, som smaksättare på grönsaker etc
LAGRING:
Lagras mörkt, i en temperatur av 15-20 grader. Ej kylskåp!
Linje

OLIVOLJETIPS

BAKA MED ITALIENSK OLIVOLJA
  olja_1.jpg


Ditt fina bakningsresultat blir garanterat om du använder ITALIENSK jungfruolja. Det innehållande enkelomättade fettet har en speciell kristall som gör den så lämplig i just bakning. Den innehåller också tokoferol, vitamin E, som fungerar som stabilisator och ger kakan en krispig yta men behåller insidan mjuk och saftig. Tokoferoler har också kvaliten av antioxidanter som håller kakan färsk längre. Du kan ersätta annat fett som olja, smör eller margarin med din jungfruolja.
Några bakverk som lämpar sig extra bra med jungfruolja som ingrediens är; kakor, morotskaka, nötkakor, frukt tårtor, majsbröd, muffins, kex, scones och pizza.

ITALIENSK OLIVOLJA OCH STEKNING
Jungfruolja ökar i volym när den hettas upp, därför behöver du ta mindre mängd än vanligt när du steker och friterar din mat. Jungfruolja tenderar att täcka maten när du steker mer än att absorberas. Fritering i jungfruolja skapar en krispig yta, stänger in saften i kött eller fisk och bevarar grönsakernas smak.

6 PRAKTISKA TIPS
1. Ersätt smör och margarin med en liten tallrik med jungfruolja som du kan doppa brödet i.
2.Tillsätt en matsked jungfruolja i pastavattnet så klibbar inte pastan ihop.
3.Gnid in händerna med jungfruolja när du bakar ut en deg, så fastnar inte degen i händerna.
4. Häll lite jungfruolja över potatisen innan du ugnsbakar den så blir den extra knaprig.
5. Häll jungfruolja på alla grönsaker, kokt potatis, morötter, bönor eller vilken annan grönsak som helst och servera dem med färsk persilja och vårlök.
6.Stek aldrig vid hög temeperatur så att oljan ryker.

MIN SALLADSDRESSING
1 del citron eller balsamvinäger
3 delar italiensk olivolja
1 krm salt
1 krm socker
1 tsk italiensk salladskrydda

KRYDDSTARK SALLADSDRESSING
1 del citron eller balsamvinäger
3 delar italiensk olivolja
1 krm örtsalt
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Linje



© Sundén Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2017-11-15 20:13