Facebook   Instagram  

Vinexperten.se VIN EN HÄLSODRYCK? Linje
I vårt monopolreglerade land så får vi alla gå till Systembolaget och där köa precis som i forna Ryssland, för att få ut våra ransoner av alkoholhaltiga drycker. Detta upplevs som fult och negativt av många. Vi tillhör det s k vodkabältet. Här super man. Sprit och alkohol är en rusdryck och inget annat, har varit åsikten. Hälsodryck?
Trenden numera är att vin är en måltidsdryck. Vi köper överlag alkoholsvagare drycker. Jag tror att vi verkligen kommit in i en ny och positiv trend som kan vara bestående. Men under alla omständigheter har alkohol för många, varit lika med ohälsa.

Man måste nyansera frågan om hälsan. Många undersökningar runt om i världen påvisar att alkohol har två sidor. Enkelt sammanfattat tycks det vara att vid måttlig alkoholintag och då företrädesvis av rödvin, så begränsas risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Risken för att bli alkoholist vid även måttlig vinkonsumtion, är mycket individuell. Man får inte höra till riskgruppen.

Det tycks just vara rödvin som innehåller mycket komponenter. Bl a hävdas att fenolkomponenterna i rödvin kan ha en antioxiderande effekt på vissa substanser för oss människor. Dessa oxidationsprocesser är en faktor bakom åldrandet och dess sjukdomar, typ hjärt- och kärlsjukdomar. Rödvin lär även innehålla något som kallas resveratrol som har en positiv effekt på blodfettet.

Vin innehåller även en del kalorier och små mängder vitaminer samt mineraler där järn är dominerande. Det är även känt att vin påverkar kroppen som aptitretare och har en avslappnande effekt. Även matsmältningen förbättras enligt andra uppgifter.

Vad är då måttlig konsumtion? Detta är mycket individuellt. En del undersökningar uppger 1-2 glas vin om dagen, förutsatt att du inte finns i någon riskgrupp.

Enligt Guinness rekordbok, så lär en fransyska som är 118 år, sagt att hon har en speciell diet som gjort att hon levt så länge. Varje dag äter hon choklad och dricker två till tre glas rödvin. Uppenbarligen finns det en framsida av medaljen, även om detta fall kanske inte skall framställas alltför kraftigt.

Vi har också ett gift som det debatterats en del om. Bly i vin! En del påstår att druvan genom oren luft, nedfall, bekämpningsmedel m m tar upp bly. Om så nu sker är detta mycket marginella och knappt mätbara nivåer. Däremot finns problemet med blykapseln runt flaskan uppe vid korken. Om du vid öppnandet av flaskan upptäcker efter borttagandet av blyet, att det är smuts på korken, så gör rent ordentligt innan du drar upp den. Denna smuts kan bero på att korken inte håller tätt men oftast beror det på att en skvätt vin blivit kvar på korken innan blyfattningen sattes på. Här har då vätska funnits som kan vara mycket blyhaltig. Alltså gör ordentligt rent.

Jag har förstått att mängden bly som vinindustrin konsumerar för blykapseln är betydande. Detta är naturligtvis inte bra för vår miljö och trenden går mot att vinproducenterna ersätter dessa blykapslar med annat material. Men det går långsamt.

Ett alternativ är att välja ekologiska viner, som tyvärr finns i alltför få exemplar på Systembolaget.

Eller välj viner från La Manchadistriktet i Spanien. Pga det torra och solrika klimatet är vinerna härifrån tillverkade av druvor som är mycket litet besprutade.

En dag utan vin är som en dag utan kärlek!

© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53