Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ramisco

Tjockskalig blå druva som odlas lokalt i Colares i Portugal där oympade vinstockar växer i sandjord och ger sträva, slutna viner som måste lagras ett par decennier för att öppna sig. Hög kvalitet.



Refosco

Se Mondeuse.

Rhein Riesling

Se Riesling

Riesling

Grön druva med elegant aromatisk doft som med tiden kan få ett lätt inslag av petroleum. Den kraftfulla spänsten balanseras perfekt av den markerade syran. Lågavkastande druvsort med höga syrahalter och mycket smak som tävlar med Chardonnay om titeln "världens finaste vita druva". Riesling angrips precis som Sémillon lätt av ädelröta. Kallas även för Rhein Riesling, Weisser Riesling samt Johannisberg Riesling. Odlas bland annat i Alsace, Tyskland, Australien och USA. I övriga Europa odlas äkta Riesling sparsamt, men desto mer odlas av Welschriesling som är en betydligt enklare druvsort som endast är släkt på långt håll med äkta Riesling. Observera att Sémillon/Sauvignon Blanc-viner i Argentina ofta säljs under namnet Riesling.

Mattips: Torr alsaceriesling går fint lite fetare fiskar som lax och ibland även till gås. Rheingauriesling i halvtorr variant är ofta perfekt till rökt lax medan moselriesling är utsökt till räkor med även till andra elganta förrätter. Österikiskriesling är ofta bortglömd som matdruva, men är ofta allra bäst som fisk eller kycklingfiléledsagare. I halvtorr variant går den ofta bra till asiatiska wookade rätter. Söt Riesling är en smakupplevelse till en mängd desserter.


Riesling Italico

Se Welschriesling.

Roussanne

Använd i Rhone tillsammans med Marsanne för att göra vita Hermitage viner. Ger kraftiga, fylliga och dyra viner med relativt låg syrahalt. Ger komplexa viner med toner av nötter och halm i doften och de utvecklar en oljig tyngd med valnötsbitter eftersmak när de mognar. Hög kvalitet, men låg avkastning.



Ruby Cabernet

Amerikansk korsning mellan Cabernet Sauvignon och Carignan där syftet var att få fram en druva med elegansen hos Cabernet och värmetåligheten hos Carignan. Odlas mest i Central Valley i Kalifornien där värmen gör det svårt att producera eleganta viner.

Ruländer

Se Pinot Gris.


© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53