Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Cabernet Franc

Blå druva som är släkt med Cabernet Sauvignon, men har större druvor och ger mindre täta viner. Unga viner är ljust ceriseröda, men de blir rödbruna när de mognar. Vinerna brukar ha en gräsig doft med inslag av ceder (nyvässad blyertspenna), svartvinbärsblad, hallon och röda vinbär. När vinerna mognar kan man få en nyans av torkade örtkryddor, hö och viol. Smaken karaktäriseras av svartvinbär, hallon och örter, men med tiden kommer även en djupare örtighet samt en smak av mogna moreller och läder. Huvuddruva i Chateau Cheval Blanc. Odlas även i Loire (Chinon och Bourgueil).

Mattips: Lättare kötträtter men även stekt fisk.



Cabernet Sauvignon

Liten blå druva med tjockt skal som ger viner med mycket färg och garvsyra.Vinerna blir mörkt blåröda som unga och tegel till brunröda när de mognat. Arom av svartvinbär och moreller, men får med tiden ceder, stall, löv och läder i doften. Koncentrerad smak av svartvinbär, moreller, viol och lakrits eller mynta och med markerad garvsyra som ung. Mogna viner får även tobak, jordkällare, läder och multnadstoner samt en viss sötma i smaken.

Mattips: Passar till det mesta i köttväg, men framförallt till lammkött. Mellanlagrade ostar typ Gruyère, Emmentaler eller Grevé är ett annat exempel på bra kombination. Men oftast är det såsen och tillbehören som bestämmer.


Canaiolo Nero

Blå druva som används till chianti för färgens skull. Odlas i stort sett endast i mellersta Italien. Ger mycket färg och har vanligen höga sockernivåer. Förr användes den till framställning av tjocka, söta druvkoncentrat.



Carignan

Härdig blå och högavkastande druva som bidrar med färg och en relativt hög alkoholhalt. Ingår huvudsakligen i bordsviner. Mest odlade druvan i Frankrike och störst i världen efter Grenache. Kallas Carineña eller Mazuelo i Spanien

Cariñena

Se Carignan.

Carmenère

Blå kvalitetsdruva i Bordeaux som var mycket populär före vinlusen. Numera mycket populär i Chile. Ger mjuka, varma robusta rödviner.

Chardonnay

Grön druva som är en av de populäraste sorterna i hela världen. Växer i de flesta jordmåner men trivs bäst på kalk- och kritjordar. Används vid tillverkning av mousserande vin i Champagne, ger strama, syrarika viner utan fatkaraktär i Chablis och ger smakrika, kraftiga, gyllengula, ekdoftande viner i Australien och ger stora, eleganta och komplexa viner i Cote d’Or. I Napa Valley i Kalifornien produceras feta, ekiga Chardonnayer med hög alkoholhalt och en bedövande smörighet. Även i Italien, t. ex Trentino-Alto Adige, har man börjat producera Chardonnay-viner av mycket bra kvalitet. I Österrike får Chardonnay-viner en stor likhet med Chablis viner men har ofta lite mer kryddighet.

Mattips: Chablis och skaldjur är ett klassiskt och bra val. Bourgogneviner är utsökta till fiskrätter med gräddiga såser. De kraftiga ekdoftande vinerna från Nya världen är svårare ofta kräver de stekt eller ibland rökt fisk om de alls passar till mat…Champagne är utsökt till patéer och skaldjur och vackra kvinnor…


Chasselas

Grön druva som i Alsace används mest i blandningar och i bordsvin.Mycket vanlig i Schweiz där den även kallas Fendant i Valais/Wallis och Dorin samt Perlan i andra delar. Odlas även i franska Savojen och i tyska Baden under namnet Gutedel. Ger mjuka och fruktiga viner med låg syra som ofta är lite spritsiga.



Chenin Blanc

Grön druva som även kallas Pineau de la Loire. Frambringar lysande viner i Loire med kraft, syra och koncentration. Används både till koncentrerade ädelsöta till syrarika, oerhört smakrika, torra viner.
Ger blommiga viner med karaktär av äpplen, nybakat bröd, honung och vått gräs. Vinerna med ädelröta brukar även få en doft av våt ylle med tiden. Dessa viner åldras dock långsamt; ett tjugo år gammalt vin kan ha samma ungdomliga fräschör som en tre år gammal Sauternes. På Moulin Touchais i Coteaux du Layon i Loire finns det över hundra år gamla viner som fortfarande utvecklas!

Mattips: Torra Chenin Blancviner passar fint till kraftigare fiskrätter framförallt stekta och grillade fiskar. Söta Chenin Blancviner är det perfekta valet till olika bärpajer. Tex. Blåbärspaj eller rabarberpaj.




Cinsaut / Cinsault

Blå druva som ingår i Châteauneuf-du-Pape och många Provence-viner. Odlas även i Italien, östra Europa och i delar av nya världen. Kallas Hermitage i Sydafrika.

Colombard

Blå druva som används mycket i Cognac och Armagnac för destillering. Ger lätta, friska viner med viss frukt. Vanlig i Kalifornien under namnet French Colombard.

Cortese

Grön druva som används i Piemonte. Obefintlig bouquet, skarp syra och neutral smak. (precis som italienarna vill ha det). Italiens dyraste vita vin, Gavi dei Gavi, är gjord på Cortese.



Corvina Veronese

Blå druva som odlas i Valpolicella och Bardolino. Ger ljusa, lätta rödviner med stor frukt. Kan torkas, koncentreras och jäsas till mäktiga, alkoholstarka Amarone-viner.

Cot

Lokalt namn för Malbec i Cahors i Sydvästra Frankrike.




© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53