Facebook   Instagram  

Vinexperten.se DRUVSORTER
Linje
Här nedan följer en beskrivning av de vanligaste och mest kända vindruvssorter. Listan är en personlig druvtolkning av undertecknad. Beskrivningarna är mina egna ideer om hur de vanligaste druvornas karaktärer är. Att känna till druvornas färg, doft och smak är grunden för att bli en vinkännare. För vissa druvor finns även exempel på druvtypiska eller viner som till en del består av aktuell druva och Listan är inte på något sätt komplett, utan den är endast ett urval av de viktigaste druvorna. Vindruvor
Synonymer för druvsorter kan göras hur lång som helst och innehåller alltid felaktigheter och olika tolkningar.

Ett exempel: Druvan Malbec har jag hittat 36 olika synonymer för…

Varför jag inte anser det relevant att försöka ha en komplett synonymlista.

Till de vanligaste druvorna har jag lite personliga mat-vinkombinationer. Kanske något som passar Dig?

Klicka på på bokstäverna nedan för att lista druvsorter som börjar på just den bokstaven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Agiorgitiko

Blå druva som ger "Herkules blod" från de berömda vingårdarna i Nemea-dalen på Peleponessos i Grekland. Ger kraftiga viner i de höglänta delarna av dalen.

Aglianico

En av södra Italiens främsta blå druvor med anor i de berömda Falerno-vinerna under romartiden. Ger kärva viner som behöver lagras. Mest kända vinet idag är Taurasi från Kampanien.

Airén

Den mest odlade gröna druvan i Spanien, som i sin hemregion La Mancha står för 90 procent av de vita vinerna. Ger extraktrika, men neutrala, viner med hög alkoholhalt.

Albariño

Lokal spansk kvalitetsdruva som odlas på gränsen till Portugal i det nederbördsrika distriktet Rias Baixas Denna gröna druva är tyvärr ganska okänd i Sverige men ger upphov till några av Spaniens bästa vita viner. Har ofta hög syra och ger ett friskt vin som är lagringsdugligt. Enligt vissa källor är det en mutation av Sauvignon Blanc.

Aligoté

Grön druva med tunt skal och med rykte att ge mediokra viner, men kan även ge kraftiga och fylliga viner. Har hög syra och är mindre lagringsdugliga. Odlas i Bourgogne, men de bästa kommer från byn Bouzeron i Cote Chalonnais. Används traditionellt som bas för Kir.

Alvarelhão

Underskattad blå druva som främst ger lätta viner. Odlas i Tras-os-Montes och Duoro-dalen i norra Portugal.

Alvarinho

Grön druva som är populär i norra Portugal där den bland annat används till Vinho Verde.Ger fruktiga och långlivade viner.

Aramon

Frankrikes sjätte mest odlade druva. Högavkastande blå druva som ger lätta och mycket ljusa viner.

Arinto

Grön druva som ger friska och aromatiska viner i stora delar av Portugal. Dominerar i Bucelas. Har hög kvalitet, men ersätts på många håll med mer högavkastande druvsorter.

Arneis

En gammal grön druva som fått som fått en renässans i Piemonte i Italien. Ger fruktiga viner med bra syra och karaktär.


© Vallby Wine, Vallby 557, 27656 Hammenhög, 070-6648031, bengt.sunden@vinexperten.se
Ses bäst i upplösning 800x600 eller högre. Hemsidan senast uppdaterad: 2021-06-18 12:53